Tidligere udgivet bøger - DaMat

Go to content

Main menu:

Tidligere udgivet bøger


Det havde længe været en drøm at flytte DaMat fra hobby til forretning. Bladene havde klaret sig ganske fornuftigt udfra de præmisser de havde og i 2007 tog jeg springet og begyndte at udgive kommercielle bøger. Der kom tre bøger og jeg lærte en masse af de udgivelser. 

En vigtig læresætning er at ens bøger som udgangspunkt er komplet uinteressante for alle andre end forlaget og forfatteren. På den måde at forstå, at der udkommer bøger hver eneste dag og hvis man ikke er lidt heldig og dygtig i sin markedsføring, så drukner de. 

Jeg lærte også at man ikke skal være (ene)redaktør på sin egen bog, dels mangler man den kritiske sans, fordi man sidder og er stolt af sit værk, dels betyder det at lektørerne helt konsekvent afviser at bedømme ens bog. Uden disse udtalelser køber bibliotekerne ikke bøgerne, uanset om bogen er god eller dårlig. 

Men en anden vigtig ting jeg lærte var at statens krav til regnskab og rent ud sagt papirnusseri tager en frygtelig masse tid og gjorde at jeg lynhurtigt følte jeg brugte mere tid på den del end på at være kreativ og arbejde med kommende udgivelser. Så da jeg i 2011 blev arbejdsløs, og som reglerne var kunne man ikke modtage dagpenge, hvis man havde et CVR nummer, var valget meget let. Jeg valgte at afvikle DaMat, og siden da har forlaget kun udgivet E-bøger og E-magasiner og jeg sørger bevist for at ligge under momsloftet. Jeg tror det forbliver sådan i fremtiden, medmindre vores land en dag besinder sig og gør det muligt at rent faktisk drive virksomhed uden at skulle bruge 50% af sin arbejdstid på at udfylde papir til staten. Det sker nok ikke lige med det samme. 

De tre bøger fra DaMat er udsolgt. Jeg ved ikke om den sidste er det, der skal du se på www.trekkies.dk for mere information (eksternt link). 


 
Stjernernes udvalgte:
Hvor Mørket hersker af Tina Hvidberg
Den kom i 2008 og desværre valgte Tina at trække stikket umiddelbart efter udgivelsen, da hun var utilfreds med resultatet. Hvilket jeg den dag i dag fortsat er uforstående overfor. Det var også mit indtryk af køberne og læserne var godt tilfredse. Men det var hendes ret jævnfør vores kontrakt (på nogle betingelser). Det gjorde at kun de færreste der nåede at købe et eksemplar. Men den kan findes på enkelte biblioteker. 

Der var planlagt flere bøger i serien, men de udkom ikke og er vist heller ikke udkommet på andre forlag. Det er en skam, for det er et godt univers. 

Indhold
Pigen Pet er udvalgt til at redde sit land Libatio fra den onde Mustelidae Carnivora Mammalia og den invaderende styrke fra nabolandet Salvaceo. Sammen med en række kammerater drager hun ud på en farlig mission

Lektørudtalesen fortalte at den ikke hævede sig meget over gennemsnittet og det er nok sandt nok. Rundt om på nettet kan man finde forskellige anmeldere, der var godt tilfreds med bogen - og en enkelt, der synes det var noget skrammel. Men sådan er det jo. Jeg synes det var en ganske fin bog. 
 
Lau Larve og hans venner: Skoven Brænder (2008)
I 1998 skrev jeg Skoven Brænder, det var en sjov oplevelse, men farvelægningen kiksede og efter at have talt med Per Vadmand (PIB Copenhagen) om serien, endte det med at det hele blevet skippet og alt blev gentegnet og omskrevet i 1999.  I 2001 tog jeg til Bornholm og arbejdede en uge sammen med Nicolaj Scharling, der kom med nogle gode input til den første bog og dens udformning. Samme år lykkes det at få overtalt den meget dygtige Susanne Vinther til at farvelægge de næsten 30 illustrationer, og efter yderligere en masse omskrivninger, rettelser osv., endte bogen med at være klar. Alligevel skulle der gå yderligere 5 år, før jeg var tilfreds, og en udgivelse blev en realitet. 

Det var en mærkelig oplevelse at se enkelt kollegas reaktion på dette. Bogen var udgivet og en dag kommer hun over til mig og stiller sig ved siden af mig. Så kigger hun skadefro på mig og siger: "jeg har fundet en fejl i din bog, du skulle nok have læst bedre korrektur på den". Jeg kiggede tilbage på hende. Hun stod og grinede skadefro. Jeg kan ikke huske, hvad jeg sagde til hende, men det fortalte vel en del om hendes tilgang til livet.  

Det var den samme kollega, der synes hun skulle fortælle sin mening om bogens salg et par måneder senere. På lærerværelset spørger min kollega Kaj mig om hvordan det er gået med bogen. "Den har solgt omkring 75", siger jeg og får et "det er sguda meget godt, Kim" tilbage. Her lyder det så mavesurt ovre den anden side af bordet. "Det er jo så lidt at det ikke værd at lave det". Jeg husker tydeligt mit svar, der efterlod hende helt tavs. "Måske, men det er da 75 mere end du har solgt". 

Det samfund vi har i dag synes nogle gange at handle mere om at få et klap på hovedet og anerkendelse af vildt fremmede mennesker end det handler om at lave tingene fordi man selv synes det er sjovt. Gør det noget om der er 50 eller 500 der synes godt om det man laver? Selvfølgelig vil jeg også gerne sælge millioner af bøger, men det hele må starte med at man laver noget man synes er sjovt og spændende og hvis man så er heldig og dygtig nok, så kommer salg, berømmelse og penge med i købet. Berømmelsen vil jeg nu gerne springe over. Hvis man starter ud med at mene man ikke gider lave noget, hvis det kun sælger 75 (eller 10) så lægger man en mærkelig forhindring op for en selv. 

Tænk, hvis Rasmus Seebach havde sagt, "nej jeg gider ikke spille for 25 mennesker nede på pubben, jeg gider kun spille for 5.000 i Forum". Well, så havde han såmænd nok siddet i sin have fortsat og ventet på sin store chance. 

Så jeg vil bare sige, gør det og se hvad der sker. Nej, du bliver sikkert hverken rig eller berømt af det, men gør det noget, hvis du har det sjovt undervejs? Det værste må være at sidde tilbage og tænke, tænk nu hvis..... 
 
Bundet af Fornuften (2007) af Tina Hvidberg 
Forlagets første kommercielle bog i umindelige tider forløb ret smertefrit. Jeg læste hendes indsendte manus igennem, derefter kom der nogle rettelser, nogle af dem rettede hun, andre ikke og efter det var sket 4-5 gange udkom bogen i oktober, så vidt jeg husker. Den solgte for en debutforfatter at være ganske fornuftigt efter en lidt sløv start. Hvis jeg husker rigtigt var det omkring 150 eksemplarer. Jeg synes man er nødt til at forholde sig til hvilket forlag man har udgivet sin bog med. Min økonomi var meget begrænset til markedsføring og promovering, så overordnet set gik det ganske fint. 

Indhold: 
Den unge, engelske præstedatter Evelyn er udset til at gifte sig med en meget ældre kapellan, men efter faderens død og et ophold i Frankrig bliver udsigten til det arrangerede ægteskab for snærende, og hun rejser til Australien for at begynde på et nyt liv. Alt er dog langt fra idyl og lykke i det fremmede

Generelt fik den ganske fine anmeldelser og fik af de (alt for få) anmeldere der kiggede på den mellem 3 og 4 ud af 5 stjerner. 
 
Star Trek : Gene Roddenberrys rejse mod stjernerne (2013) af Nicolas Barbano
Den blev udgivet af Trekkies.dk, der derefter overtog distribueringen og styringen af den kommercielle side. Så udgivelsen havde altså intet at gøre med DaMat udover at den blev sat op af mig. 

Bogen udviklede sig til et mareridt at layoute, da foreningen først mente den skulle sættes op som blad. Den eneste, der ikke var blevet spurgt var forfatteren, der absolut ikke var med på den plan. Derefter skulle den være i farver, så skulle den være i sort-hvid, hvorefter man mente det skulle være et andet format, og så igen i farver, hvorefter den skulle i tilbage i sort-hvid og i en helt ny format. Da bogen endelig blev færdig, ville foreningen ikke sælge den udenfor foreningen, hvorefter hele tanken bag bogen faldt til jorden. Så det endte med at foreningens medlemmer fik den, hvorefter forfatteren selv solgte nogle til biblioteker og fik den frem i diverse butikker. 

Når alt kommer til alt, så endte det dog med en rigtig god bog som slutresultat. 

Fra lektørudtalelsen
Bogen gennemgår fænomenet Star Trek fra første gang den blev sendt i 1964 til Star Trek-filmen, 2009, og Gene Roddenberrys personlige indflydelse på serien. Star Trek var banebrydende for sin tid, især for science fiction genren og trods mange udfordringer har serien klaret sig frem til i dag. Bogen henvender sig til læsere som ønsker mere baggrundsviden om Star Trek og science fiction generelt, og som er interesserede i film- og tv-historie. Den egner sig godt til opgaveskrivning.
 
 
Back to content | Back to main menu